Portugal, 2012

28 dies i 4.406 Km

29 de juny: L'Escala - Balazote.......................................710 Km

Hem sortit a tres quarts de vuit del matí, hem anat per l’autopista fins a Torreblanca, al sortir del peatge hem agafat direcció Castelló per la CV-13, CV-10. Hem passat pel famós aeroport de Castelló, passant es veu inacabat. Hem seguit direcció València – Albacete. Hem dinat passat València, ben dinat hem anat fins Albacete, on hem donat unes quantes voltes i finalment hem anat a Balazote. Quan arribàvem hem vist una piscina i ens hi hem tirat de cap, ens hem quedat a dormir.

30 de juny: Balazote - Beas de Segura............................120 Km

Ens han despertat unes dones que donaven voltes a l’autocaravana parlant sense parar. Hem sortit cap a Beas. Hem arribat i l’hem visitada una mica després ens han acompanyat al cortijo, on hem dinat i sopat després de fer una llarga sobretaula. Hem tornat a La Casona a la una de la matinada.

1 de juliol: Beas de Segura - LaHiguera - La Carlota.........252 Km

Hem sortit de Beas cap a les 9h del matí, hem arribat a LaHiguera a migdia. Hem aparcat La Casona davant la casa de l’oncle Manuel, complint allò de tenir la casa al costat de la seva. Hem anat a veure l’oncle Miguel, després hem dinat i cap allà a les 4h hem posat direcció a La Carlota on passarem la nit, tot esperant el resultat de la final Espanya – Itàlia. Al final Espanya va guanyar per 4 a 0. La gent de La Carlota ho va viure de manera increïble.

2 de juliol: La Carlota -Huelva - La Antilla (Lepe)..............274 Km

Ens hem aixecat, hem anat a esmorzar, davant de la cooperativa d’oli del Rosario fundada el 1961, hem cregut que amb les dades de referència i l’àvia Ana que ens ha rebut amb 95 anys i el cap molt despert, l’oli havia de ser bo per força.

Després hem anat cap a Huelva, hem fet una volteta, hem dinat i davant la calor hem posat rumb a La Antilla que es troba al municipi de Lepe. Ens hem banyat, hem parat el sol una bona estona i hem passejat una mica pel passeig. Hem buscat un lloc per dormir preparant “l’assalt” a Portugal.

Ens hem aixecat, hem anat a esmorzar, davant de la cooperativa d’oli del Rosario fundada el 1961, hem cregut que amb les dades de referència i l’àvia Ana que ens ha rebut amb 95 anys i el cap molt despert, l’oli havia de ser bo per força.

Després hem anat cap a Huelva, hem fet una volteta, hem dinat i davant la calor hem posat rumb a La Antilla que es troba al municipi de Lepe. Ens hem banyat, hem parat el sol una bona estona i hem passejat una mica pel passeig. Hem buscat un lloc per dormir preparant “l’assalt” a Portugal.

3 de juliol: La Antilla - Santa Luzia - Fuzeta......................101 Km

Ens hem aixecat aviatet i hem anat a esmorzar a Ayamonte, poble ja conegut per nosaltres, ens ha costat una mica trobar un lloc idoni per aparcar La Casona. Ben esmorzat hem visitat VilaReal de S. Antonio i Tavira. Hem dinat a La Casa do Polvo a Santa Luzia (dues hores, el servei no era massa ràpid!). Ben dinat ens hem dirigit a a Fuzeta on hem pernoctat en un càmping, ja que la zona d’Ac’s no ens mereixia massa confiança; el càmping està al costat de la platja, ens hem banyat tot i que l’aigua estava fredíssima. Hem tret taules i cadires per sopar.

4 de juliol: Fuzeta - Ferragudo ...................................... 128 Km

Ens hem aixecat, hem esmorzat a La Casona a fora com ahir vespre. Hem posat direcció a Quarteira, hem passejat una mica, hem comprat i hem posat direcció a la Praia de Sao Rafael (hem vist les cases pintades). Hem dinat a prop i ben dinat hem anat cap a la Praia de Benagil, on hem llogat una motora que ens ha portat a visitar els arcs i coves del voltant, molt maques i espectaculars. El més impressionant ha estat entrar a l’interior per passadissos ben estrets i foscos. Al tornar a la platja ens hem remullat i hem parat el sol una mica. Finalment hem anat a Ferragudo amb la intenció de sopar i fer-hi nit.

5 de juliol: Ferragudo - Cap S. Vicente - Sagres ............... 90 Km

A l’hora d’ esmorzar hem fet el mateix que ahir, a Portugal no saben fer pa amb tomata. Hem anat costejant per Luz, Brugau i Salema, en aquest darrer hem passejat pel poble i la platja. Després hem anat cap a Sagres, hem passejat pel poble, hem visitat la “Fortaleza” i la Ponta de Sagres. Hem anat fins a la praia do Beliche, on hem dinat i després hem baixat a la praia, 156 esgraons, que hem hagut de pujar per tornar a La Casona. L’aigua estava immensament freda com tota la del Atlàntic. A mitja tarda hem anat a Cap de S. Vicente, on hem sopat i vist la posta del sol. Tot avui ens ha acompanyat un fortíssim vent, la qual cosa ha fet que estiguéssim molt frescos. Hem passat nit a Sagres.

6 de juliol: Sagres - Troia .............................................. 253 Km

Hem anat costejant per Zambujeira do Mar, Vilanova de Milfontes, Sines i Troia. Hem dinat a Vilanova de Milfontes després d’haver anat a la platja una estona. Ben dinat hem passat per la millor de les zones, la costa que va de Porto Covo a Sines. No ens hi hem quedat perquè pensàvem que Sines seria una ciutat amb vida. La qual cosa ens ha fet continuar i no trobant cap lloc que ens agradés hem arribat a Troia, on demà anirem a visitar les ruïnes romanes.

7 de juliol: Troia - Setúbal - Lagoa de Albuferia ................ 71 Km

Hem dormit al voltant d’hotels de 5 estrelles i al costat de la platja. Avui La Casona ha navegat, damunt el ferry que ens ha portat de Troia a Setúbal en mitja hora, quan per carretera hi ha casi 100 km. Hem visitat la ciutat, hem entrat al mercat (està molt bé i els habitants de Setúbal s’hi aboquen), i després de molt voltar, al final hem trobat l’oficina de turisme a 100 m d’on havíem aparcat La Casona. Hem costejat per la Serra da Arrabida fins Sesimbra on hem dinat productes típics en un restaurant que per sorpresa nostra teníem patallides en el menú.

Ben dinat, i després de llegir El País, hem anat a visitar el Cabo Espichel, tenen un església espectacular, era un lloc de pelegrinatge, l’hosteria està tota tapiada. Hem seguit fins a Lagoa de Albuferia, un lloc molt maco, on hem passejat per la platja, plena de surfistes i de kitesurf. Ens hem quedat a passar la nit.

Diumenge, dilluns, dimarts, 8,9,10 de juliol: Lagoa de Albufeira – Lisboa ....................................................................... 50 Km

De bon matí i després d’ esmorzar a La Casona hem agafat direcció Lisboa travessant l’estuari del riu Tajo pel pont 25 d’abril (diada de la revolució dels clavells).

Ens hem instal·lat al càmping Montosanto (****)a les afores de Lisboa, abans de les 11h del matí per veure les curses de motos i F1. A la tarda hem començat la coneixença del centre de Lisboa, hem agafat el tramvia vermell (el 28) per fer una primera ruta turística. Tot seguit hem pujat amb l’elevador de Santa Justa al barri del Chiavo, on hem sopat de PETISCOS (tapas).

Dilluns, hem visitat amb el bus turístic la zona de l’eixample on hi ha les seus dels bancs i empreses. Després hem anat a visitar el barri d’ Alfama, on per art de màgia en Rafel ha trobat la seva cartera a terra, sort que mai porta diners. Hi hem dinat. A la tarda hem anat a visitar amb, el bus turístic, la zona de l’expo del 98.

Dimarts, hem anat a visitar Belém: los Jeronimos, el centre cultural de Belém, la torre de Belém i el monument als descobridors. On hem observat l’armonia del vell amb el modern. Després de dinar hem tornat a La Casona que toca fer bugada, neteja,.... Però primer hem anat una estona a la piscina, quina delícia, sobretot la dels petits, l’aigua estava boníssima, l’aigua de l’ Atlàntic està fredíssima...

Aprofitem per fer caure unes impressions de Lisboa i de Portugal:

1a.- Per emocions fortes anar amb el bus un diumenge a la nit, quedes acollonit!!! Entre l’empedrat i la velocitat quedes ben sacsejat.

2a.- Al principi Lisboa decep molt, ja que es veu que no està massa cuidada la zona del centre. Quan vas visitant més i ampliant el radi veus que té zones modernes i cuidades.

3a.- No és una ciutat cosmopolita com Barcelona, Estocolm,... Veus pobresa.

4a.- L’aigua de l’ Atlàntic està fredíssima.

5a.- Els preus són més cars que els d’ Espanya.

6a.- En general no és un país ben cuidat, a vegades, els seus llocs emblemàtics et deceben, ells són els primers de no cuidar-los.

Dimecres, 11 de juliol: Lisboa – Estoril – Cascais – Sintra .....77 Km

Després de recollir hem posat direcció Estoril, la nostra sorpresa ha estat que la noia de l’oficina de turisme ens ha dit que a Estoril no hi ha res a veure a part del que veiem des d’allà. Ignora que totes les cases reials del segle XX hi tenen palauet.

Hem continuat direcció Cascais, on hem visitat la Boca do Inferno, al seu costat hem dinat. Hem vist grans mansions, els lisboetes (a Lisboa només en són el 25%) viuen a Estoril, Cascais,... estan a menys de 20 km de la capital.

Hem anat a Cabo Raso on el vent era fort. Tot seguit hem anat a Cabo da Roca (és el cap més occidental de la Península Ibèrica i d’ Europa continental, on el vent era molt fort. La Nikon ha patit l’enèsima caiguda. Hem continuat fins Sintra on hem fet una volta pel casc històric esperant demà visitar els seus palaus i museus. Té un ajuntament impressionat, quedes bocabadat. El Palau Nacional de Sintra fa pena vist des de fora, això que diuen que a l’interior conté la col·lecció de rajoles mudèjars del país. Davant el palau hem pagat les dues cerveses més cares de la nostra història 10,20 €.

Dijous, 12 de juliol: Sintra – Foz do Arelho ....................... 137 Km

Avui dia dels disbarats: al mati hem quedat enganxat amb la roda de darrera en una cuneta (hem estrenat el gat), a la tarda hem quedat atrapats a la sorra per seguir la policia (s’han fet els despistats hi ha marxat sense ajudar-nos, hem estrenat la pala.

Ens hem aixecat aviat per sortir del pàrquing on hem passat la nit, a la matinada hem hagut de canviar de lloc quan els aspersors s’han posat en marxa. Primer he anat amb La Casona al Palau do Pena, però al final l’hem baixada a un pàrquing i hem pujat amb l’Aprilia. Hem visitat el palau és impressionant el gros que és i les estàncies, llàstima que li falta manteniment sobretot de les façanes exteriors. Després hem visitat el Castell dos Mouros, impressiona caminar per algunes parts de la muralla. Hem fet les dues visites a peu caminant, baixant i pujant un bon nombre d’esgraons.

A la tarda hem sortit de Sintra i tot costejant hem arribat al cap Carvoeiro de Peniche on les roques semblen apilonades expressament, un paisatge molt maco. Hem continuat camí fins a Foz do Arelho, on passarem la nit davant de la Lagoa de Óbidos.

Divendres, 13 de juliol: Foz do Arelho – Praia de Mira ........ 166 Km

Primer hem anat a Nazaré, on hem passejat pels carrers, hem entrat al mercat, ens ha cridat molt l’atenció la vestimenta de les dones locals. Hem vist com venien peix al carrer i ens hem acostat a “l’ ascensor” que no deixa de ser tren cremallera que enllaça la zona baixa amb l’alta. Hem seguit fins a Sao Pedro de Moel, hem visitat el poble, ens ha agradat força, està ple de bars i restaurants. Hem continuat fins a Pedrogao, on hem dinat i reposat una estona.

A la tarda ens hem dirigit a la praia de Mira, tot avui ha estat núvol, per la qual cosa no hem trepitjat la llarga platja que tenen. Hem fet una volta per la zona turística. Els 166 Km els hem fet acompanyats de dunes i un immens bosc de pins ( el més gran de Portugal).

Dissabte, 14 de juliol: Praia de Mira – Aveiro – Furadouro ... 85 Km

Hem sortit al matí i hem anat a Costa Nova, és un poblet una mica pintoresc, les cases del passeig estan pintades a franges blanques combinades amb qualsevol altre color. Tenen un mercat de peix molt important s’hi pot trobar des de marisc a qualsevol peix, nosaltres hi hem comprat marisc, verdures i pa. Hem fet una passejada fins el Far de Barra (8 Km anada i tornada). Després d’aquest esforç ens hem guanyat un vermut, una cervesa i un “petisco” de “caracois”, estaven boníssims.

Tot seguit hem anat a Aveiro, on ens hem instal·lat per dinar sota l’ombra de l’autovia. Ben dinat, després de reposar una estona, hem visitat Aveiro i passejat amb els moliceiros pels canals, un dels encants d’ Aveiro.

A mitja tarda hem fet camí fins a Furadouro. Ens hem instal.lat en un pàrquing ple d’autocaravanes, aquí passarem la nit.

Diumenge, 15 de juliol: Furadouro – Valadares ................. 36 Km

Avui hem fet un dia de relax, quan ens hem aixecat hem anat a esmorzar a un bar, ben esmorzat hem anat a passejar pel front de mar de Furadouro. A les 11h en Rafel s’ha quedat fent el dinar (tot veient les curses de motos de Mugello) i la Roser ha anat a la platja ( a passar una mica de fred i agafar sorra, vaja vent que feia).

Després de dinar hem anat a una piscina que teníem al costat d’on hem passat nit. Ens hem banyat i parat el sol un parell d’hores. Després hem anat fins a Valadares on passarem nit. A l’hora de sopar ha arribat una parelleta que ha aparcat davant La Casona, veient els esforços que feien per tapar el vidre del darrera els hem ajudat baixant nosaltres la persiana.

Dilluns, 16 de juliol: Valadares – Barcelos – Esposende ......98 Km

Després d’esmorzar hem anat a Vila Cha, un poble en que els seus habitants combinant la pesca amb l’agricultura tot arran de mar. Per baixar les barques ho fan a la manera tradicional posant taulons a la sorra per fer-les baixar, per pujar-les tenen una màquina. El peix va de la barca a la parada per ser venut.

Hem continuat cap a Vila do Conde, on hem passejat pels seus carrers, hem vist l’aqüeducte i el convent de Sta Clara. Hi hem dinat i al cap d’una estona hem anat cap a Barcelos, toca comprar regals i el vinho verde. Aconseguides les dues coses i després de visitar el centre històric, hem anat a refrescar-nos a Esposende, passarem la nit sota el seu far, que estroba a la fortalesa de S. Joao Baptista.

Dimarts, 17 de juliol: Esposende – Viana do Castelo – A Guarda (Galícia) ..................................................................112 Km

Hem anat a esmorzar a Viana do Castelo, hem pujat amb el funicular a Santa Luzia des d’on hi ha unes vistes espectaculars sobre la desembocadura del riu Lima. Hem passejat per la ciutat fins a l’hora de dinar. Ho hem fet al restaurant A Armas, on hem menjat un arròs al tamboril boníssim. Ben dinat hem anat cap a Valançe do Minho, ens hem aturat abans a Caminha on feien una fira medieval, hem fet una cervesa, ja portem dos dies amb molt de calor. A Valançe do Minho hem visitat la fortalesa plena a l’interior de botigues sobretot de roba de la llar. Hem travessat el Miño i ens hem aturat A Guarda per passar la nit.

Dimecres, 18 de juliol: A Guarda – Ourense – Lalín ........ 215 Km

Hem esmorzat a Baiona i hem mariscat una estona (patallides). Tot seguit hem anat a Ourense on hem passejat pels seus carrers, per la plaça major i hem dinat en un dels molts bars i restaurants que hi ha.

A La tarda hem anat a la poza de O Muiño al costat del riu Miño, on la temperatura de l’aigua surt entre 65º i 72º. Era impossible caminar descalç perquè el terra estava molt més calent. Hem anat canviant de les “pozas” al riu i la dutxa.

A mitja tarda hem anat cap a Lalín, ciutat que presumeix de tres dades, una ser el centre geogràfic de Galícia (tenen un Km O), l’altra de tenir un ajuntament completament circular (és una obra faraònica) i la tercera portar més de 40 anys celebrant la festa del cocido representat per l’escultura d’un porc al costat del Km O.

Dijous, 19 de juliol: Lalín – Santiago - Melide..................... 124 Km

Hem sortit de Lalín direcció Santiago, ens hem aturat a esmorzar. A l’arribada a Santiago, hem visitat la ciutat de la cultura, una obra faraònica, que no està acabada, però que ens ha portat tot el matí visitar-la.

Ben dinat hem tornat a fer una visita a la plaça del Obradoiro i els carrers dels voltants. A mitjà tarda hem posat direcció a Lugo, ens hem aturat a Melide on hem anat a un super a comprar queviures, a una bodega a comprar el líquid element (vi i orujo) i a una fleca a comprar pa. Tenim per a subsistir 3 o 4 dies.

PD: Hem fet 124 Km i estem a 50 Km de Lalín, lloc del que havíem sortit.

Divendres, 20 de juliol: Melide – Lugo – Meira.................... 87 Km

Hem esmorzat a Melide (un super bocata de bacon). Després hem anat cap a Lugo, hem aparcat a l’àrea de servei per autocaravanes (està molt bé). Hem visitat la part de la ciutat que es troba dintre de la muralla romana. Abans l’hem passejada per sobre tot al voltant. Després l’hem visitat dintre murallada. Hem dinat i després de reposar una mica hem seguit cap a Meira.

Meira ha estat una sorpresa positiva, la noia de l’oficina de turisme molt competent ens ha ofert llocs per visitar per una setmana, entre ells el naixement del riu Miño. Hi hem anat caminant (2,5 Km), neix a Pedregal de Irimia (no a Fuentemiña), el poeta també ho diu: ... “quan arriba a Fuentemiña ja és zagal”. A la tornada hem fet una “birra” al parc que hi ha davant l’ IES Pedregal de Irimia, on passarem nit.

Dissabte, 21 de juliol: Meira – Praia As Catedrais ............... 75 Km

Hem esmorzat a Meira i després hem anat cap a Praia As Catedrais, és la tercera vegada que la visitem. Hem fet la caminada i les fotos de costum per la platja, hem anat a dinar a la casa de les paelles(Sidreria Pipo’s), hem anat a la platja i després a sopar a O Barril. Hem comprovat que les coses no són com eren i aquelles tapes de pop han passat a la història, hem tornat a Pipo’s per treure’ns mal sabor de boca. Passarem aquí la nit.

Diumenge, 22 de juliol: Praia As Catedrais – La Robla (León)237 Km

Ens hem agafat el dia de relax, després d’esmorzar a La Casona, hem fet una passejada arran de platges. A la tornada ens hem posat a llegir el diari esperant l’hora de dinar i de veure la cursa de F1. L’Alonso (espanyol) ha guanyat amb Ferrari (italià) amb un cotxe dissenyat per un grec a casa de la Merkel.

Cap a les 4h hem començat el retorn cap a casa, les vacances s’acaben. Hem passat el port de Pajares (rampes del 17%), com bufava La Casona fins arribar a La Robla on passarem nit al costat de la piscina municipal.

Dilluns, 23 de juliol: La Robla – Burgos – Sto Domingo de la Calzada ......................................................................................276 Km

Hem esmorzat pel camí, hem arribat a Burgos on havíem de recuperar unes fotos fetes fa 8 anys. Hem fet un recorregut amb el carrilet, hem dinat i després de reposar una mica hem posat direcció a Logroño. Quan hem arribat a Sto Domingo de la Calzada hem decidit quedar-nos, hem anat a les piscines municipals, hem passejat pel centre, hem fet unes “cazuelitas” i a dormir a La Casona.

Dimarts, 24 de juliol: Sto Domingo de la Calzada – Pinseque 203 Km

Hem esmorzat pel camí, ens hem aturat a Cortes, on hem visitat el parc del castell i després hem seguit camí fins Alagón. On hem passejat una mica, comprat provisions, hem vist un fresc de Goya i hem dinat. Ben dinat, com que feia molta calor hem anat a la piscina fins cap allà a les 7h. Hem continuat fins a Pinseque on passarem nit.

Dimecres, 25 de juliol: Pinseque – Calaf – Manresa ...........283 Km

Hem esmorzat a Rausan, Alfajarin, hem continuat camí fins a Calaf, hem visitat el poble, hem dinat i hem anat a la piscina ( la més cara de totes les que hem anat, i la de menys serveis, a part els banyistes tenien una actitud molt incívica). Després hem anat a Manresa, cor de Catalunya. Des de Manresa es veu Montserrat, la via més important és el Passeig Pere III, artèria principal de la ciutat. Hem sopat a la Taberna d’en Mallol, fundada el 1954, un local acabat de reformar, amb molt bon servei i un menjar més que notable. Hem pernoctat davant del local.

Dijous, 26 de juliol: Manresa – L’Escala .......................... 156 Km

Hem sortit de davant de la Taverna d’en Mallol de Manresa, hem esmorzat a l’àrea de Gurb, a prop de Vic. Després d’un viatge per l’Eix (hem fet els 150 Km), quina vergonya, s’han lluït, com es pot tenir en aquest estat per fer la inauguració d’aquí un any. Hi ha molt trams que els podrien obrir al tràfic, deixem petits talls per justificar el no posar-los al servei. Hem arribat a casa, hem rentat La Casona i hem tornat a la crua realitat, quan arribes a casa sempre hi ha coses a fer!!!